Gemeente Beesel als tweede in Nederland van start met duurzaam deelautoproject DeeldeZon

De gemeente Beesel is de tweede gemeente in Nederland die meedoet aan het Europese duurzame mobiliteitsproject DeeldeZon. Op 17 oktober is de overeenkomst getekend. Beesel gaat werken met deelauto’s die worden opgeladen met zonne-energie uit de buurt. De auto’s functioneren als vervoermiddel én wijkaccu, doordat de opgeslagen stroom kan worden afgegeven aan woningen.

De gemeente Beesel gaat door deelname aan DeeldeZon wijken voorzien van elektrische deelauto’s die via slimme V2G (vehicle to Grid) laadpalen worden opgeladen met de energie van zonnedaken. De opgewekte energie kan weer aan de auto worden onttrokken en afgegeven aan woningen wanneer er veel vraag is naar elektriciteit. 

Beesel heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid, energietransitie, duurzame mobiliteit en vitaliteit van de wijken. Medewerkers van de gemeente maken momenteel tijdens werktijden al gebruik van een elektrische deelauto van het Mobie-project waaraan alle Noord-Limburgse gemeenten deelnemen. DeeldeZon en de gemeente gaan daarnaast in samenwerking met lokale inwoners, verenigingen en bedrijven Beesel toekomstbestendig, duurzamer, schoner en energieneutraal maken.

In Nederland was Venlo de eerste deelnemer aan DeeldeZon, Beesel volgde als tweede. DeeldeZon is een samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen. De komende maanden zullen meer Nederlandse en Belgische gemeenten mee gaan doen aan het project.