Gemeente Horst aan de Maas van start met duurzaam deelautoproject DeeldeZon

Gemeente Horst aan de Maas gaat voor een periode van drie jaar elektrische deelauto’s aanbieden onder de naam DeeldeZon. Het project wordt in eerste instantie kleinschalig opgezet binnen enkele wijken, verspreid over de gemeente. Inwoners krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van deze elektrische auto’s. Met het project wil de gemeente duurzame mobiliteit stimuleren en tevens haar inwoners kennis laten maken met gedeeld autogebruik.

Hoe werkt Deeldezon?

Binnen het project fungeert de elektrische deelauto als een batterij: de auto’s kunnen direct van de zonnepanelen lokale stroom ontvangen, maar ook terug leveren aan het gebouw waar de stroom vanaf komt. Naast het leveren van een bijdrage aan schone luchtkwaliteit draagt DeeldeZon ook bij aan een sociale toekomst. De elektrische auto’s worden namelijk gedeeld met buurtbewoners.

Eric Beurskens, wethouder mobiliteit zegt hierover: “Met onze deelname aan DeeldeZon zien wij een unieke en duurzame mogelijkheid om onze inwoners te verleiden gebruik te gaan maken van deelvervoer. We bevorderen daarmee tevens de mobiliteit van mensen die niet in staat zijn een eigen vervoermiddel aan te schaffen maar wel een rijbewijs hebben. Als dit slaagt kan dit op termijn leiden tot veel minder auto’s op onze wegen en in het straatbeeld. De komende maanden wordt bekeken waar in de gemeente elektrische deelauto’s geplaatst kunnen worden.”

Trendsportal

De ambitie om deelauto’s in te zetten voor inwoners is ontstaan uit Trendsportal. Dit is een initiatief van acht Noord-Limburgse gemeenten die zich richt op duurzame, veilige en slimme mobiliteit voor morgen.