Deelde Zon in Horst aan de Maas

Ook de gemeente Horst aan de Maas gaat elektrische deelauto’s aanbieden in haar gemeente. De Limburgse fusiegemeente boven Venlo zal klein beginnen over enkele wijken, en afhankelijk van het succes de pilot uitbreiden over de hele gemeente. Deze pilot zal drie jaar duren.

De elektrische auto’s worden opgeladen met zonnepanelen uit de buurt. Het grote vraagstuk van zonne-energie is het opslaan van de energie, om zo een lokaal netwerk te kunnen creëren. Deelde Zon geeft daarop een innovatief antwoord: zonne-energie wordt opgeslagen in de batterij van de elektrische auto. Aan de auto hoeft niets te worden veranderd, alleen moeten hiervoor zogenaamde ‘bidirectionele laadpalen’ worden geïnstalleerd in de gemeente. Dit zijn laadpalen die niet alleen de energie leveren, maar die zodra de accu vol is, de overige zonne-energie kan terugleveren.

De elektrische deelauto’s fungeren zo als een batterij: de auto’s kunnen direct van de zonnepanelen lokale stroom ontvangen, maar ook terugleveren aan het gebouw waar de stroom vanaf komt.

Kennismaken met gedeeld gebruik

Inwoners kunnen met een abonnement gebruikmaken van deze elektrische auto’s. Met het project wil de gemeente duurzame mobiliteit stimuleren en haar inwoners kennis laten maken met gedeeld autogebruik. Zo draagt DeeldeZon niet alleen bij aan schonere luchtkwaliteit en innovatie, maar ook aan sociale duurzaamheid.

Eric Beurskens, wethouder mobiliteit, is enthousiast over het nieuwe project. “Met onze deelname aan DeeldeZon zien wij een unieke en duurzame mogelijkheid om onze inwoners te verleiden gebruik te gaan maken van deelvervoer. We bevorderen daarmee tevens de mobiliteit van mensen die niet in staat zijn een eigen vervoermiddel aan te schaffen maar wel een rijbewijs hebben. Als dit slaagt kan dit op termijn leiden tot veel minder auto’s op onze wegen en in het straatbeeld.”

De komende maanden wordt bekeken waar in de gemeente elektrische deelauto’s geplaatst kunnen worden.

Trendsportal

De ambitie om deelauto’s in te zetten voor inwoners  is ontstaan uit Trendsportal. Dit is een initiatief van acht Noord-Limburgse gemeenten die zich richt op duurzame, veilige en slimme mobiliteit voor morgen.

Neem voor meer informatie contact op met projectleider Paul Kandelaar via paul@zonnova.nl.