Woongroep Abshof onderdeel van DeeldeZon

Accu elektrische auto laatste schakel in lokaal energienetwerk

DeeldeZon mag een bijzondere locatie toevoegen aan haar bestand: de Woongroep Abshof. De laatste stenen worden momenteel gelegd aan een serie levensloopbestendige huizen, gelegen in Munstergeleen. De woningen zijn door slimme toepassingen volledig energieneutraal en ook niet aangesloten op het reguliere waternet.

In Abshof worden verschillende voorzieningen gedeeld, zoals de boomgaard en gezamenlijke ruimtes. Ook voor de praktische zaken die vaak 95 procent van de tijd uitstaan, zoals wasmachines en een auto, gold de wens vanuit de bewoners om deze met elkaar te delen. Voor het vervullen van de autobehoefte van de bewoners zonder bezit, is Abshof aangesloten bij DeeldeZon.

Ondersteuning zonne-energie

De accu van elektrische deelauto’s worden in dit innovatieve project ingezet als ondersteuning voor opslag en levering van energie. De auto’s kunnen worden geboekt door mensen uit de buurt.

De deelauto’s worden opgeladen met overtollige zonne-energie die niet direct wordt ingezet door het huishouden. Op piekmomenten in de energiebehoefte zal door het gebruik van een speciale laadpaal de elektrische auto de energie terugleveren aan Abshof en het net. Daarmee krijgt de auto een nieuwe batterijfunctie. DeeldeZon geeft zo een antwoord op de grillige energielevering die inherent is aan duurzame energie, zoals wind- en zonne-energie.

Cirkel gesloten

Met de deelauto’s van DeeldeZon wordt de cirkel van het lokale energienetwerk van Abshof gesloten, omdat de accu’s van de auto’s fungeren als batterij voor de zonnepanelen op het dak. Ook vervult Abshof met de deelauto’s een sociale functie in de buurt: wijkbewoners in Munstergeleen kunnen zich aansluiten via een app en zo ook gebruik maken van de elektrische auto’s.

Vanaf 11 mei 2020 is de installatie op Abshof gereed.

Abshof in aanbouw