Studie: Nissan Leaf meest efficiënt V2G-cyclus

Uit emprisich onderzoek blijkt dat een Nissan Leaf een gemiddelde efficiëntie heeft van 87,0% tijdens de gehele laad- en ontlaadcyclus, indien geladen wordt met 10 kW. Dit is net iets beter dan de Renault Zoe, die gemiddeld uitkomt op 85,1%.
 
Wanneer je een auto oplaadt en weer ontlaadt, verlies je energie. Dit wordt veroorzaakt door verliezen in de omvormer van wisselstroom naar gelijkstroom en door conversieverliezen in de batterij.
 
Onderzoekers Wouter Schram en Nico Brinkel van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (Universiteit Utrecht) deden praktijkonderzoek naar de efficiëntie bij het bidirectioneel laden van elektrische auto’s. Dit voerden zij uit in het testlab van ElaadNL. Tijdens hun onderzoek hebben zij twee autotypen onderzocht: de Nissan Leaf en een prototype van de Renault Zoe.
 
lees: Empirical Evaluation of V2G Round-trip Efficiency
 
De efficiëntie van de Renault Zoe komt gemiddeld uit op 85,1%, wanneer deze wordt geladen en ontladen met een vermogen van 10 kW. Bij de Nissan Leaf is de efficiëntie dan 87,0%. Bij lagere vermogens bleek de efficiëntie af te nemen.
 

An efficiency of 87% was found for charging the Nissan Leaf at 3x16A (…) This value is substantially higher than the highest reported V2G round-trip efficiency in multiple other studies. The higher efficiency values measured in this study indicate that other studies assuming a considerably lower efficiency values might have underestimated the business case and potential to provide grid services of V2G. Empirical Evaluation of V2G Round-trip Efficiency

 
DeeldeZon gebruikt een bidirectionele laadpaal met een vermogen van 10 kW en zet als deelauto’s Nissan Leaf in. Ook onderzoeken we hoe we de efficiënte van de V2G-laadpaal kunnen optimaliseren.
 
Meer weten over het optimaliseren van de V2G-laadpaal of over het juiste laadvermogen? Neem contact op met Johan Janse, projectleider Deeldezon: johan@zonnova.nl