Lancering handige tool in België: onder 15.000 km is deelwagen goedkoper

Een slimme tool laat zien dat onder de 15.000 km een deelwagen vaak veel goedkoper is dan een eigen auto. Brussel Mobiliteit, Autodelen.net en Test Aankoop hebben in samenwerking de autodeelprijscalculator ontwikkeld. Hierin kun je bekijken of een deelwagen goedkoper is dan een eigen auto. Ook geeft het een goed inzicht in de werkelijke kosten van een auto. 

Bekijk hier de tool

Je auto kost per kilometer veel meer dan je denkt. De kosten voor het onderhoud van de wagen, zoals de afschrijvingen en bijvoorbeeld de keuringen zijn vaak niet meegerekend bij het berekenen van de ritprijs. Door deze tool worden de kosten van een auto berekend in vergelijking met de kosten van een deelwagen. Een deelauto is tot 15.000 kilometer bijna altijd goedkoper dan een benzineauto in eigen bezit.

Deelauto’s leveren de meest energiezuinige manier van autogebruik. DeeldeZon V2G zorgt er daarbij voor dat de case voor elektrische deelwagens sluitend wordt, nu de accu van de auto ook kan worden ingezet als batterij voor de wijk. Elke van den Brandt, de Brusselse minister van Mobiliteit zegt op Verkeersnet in reactie op de zojuist gelanceerde tool:

“Deelauto’s zijn de toekomst van de auto in de stad. Enerzijds geven ze de kans aan gezinnen om een wagen te gebruiken zonder alle kosten te moeten dragen. Anderzijds moedigen ze een beperkt gebruik aan van de auto.”

Via de tool beantwoord je verschillende relevante vragen over het gebruik:

  • Frequentie: hoe vaak onderneem je de rit?
  • Duur: hoelang ben je met de deelwagen weg?
  • Moment: wanneer gebruik je de deelwagen?
  • Afstand: hoeveel kilometer rij je heen- en terug?
  • Model: welk type wagen is het meest geschikt voor je rit?

Daarnaast beantwoord je vragen over je huidige vervoer, bijvoorbeeld hoe oud je auto is, wat de kosten zijn van verzekering en van belastingen.

Deelauto’s leveren de meest energiezuinige manier van autogebruik. DeeldeZon V2G zorgt er daarbij voor dat de case voor elektrische deelwagens sluitend wordt, nu de accu van de auto ook kan worden ingezet als batterij voor de wijk. Uiteindelijk gaan we met elkaar naar een groenere én ruimere wijk. Zo merkt ook Van Den Brandt het voordeel op van de ruimte die er vrijkomt minder mensen een wagen hebben.

 “Een deelwagen is er voor meerdere families en maakt dus meerdere parkeerplaatsen vrij voor fietspaden, terrassen, parken, voetpaden, kortom voor een vlottere, groenere en gezelligere stad.”

Bekijk hier de tool