Analyse: laadinfrastructuur België. Taart al verdeeld, of genoeg ruimte voor kleine spelers?

Karsten Lemmens schreef een interessante analyse in de Standaad op 21 april 2021 over de uitrol van de laadinfrastructuur in België. Als alle salariswagens (lease-auto’s) en auto’s op de zaak in 2026 elektrisch moeten zijn, dan is een enorme uitbreding nodig van de huidige 8.500 laadpunten. Thierry Mortier, innovatie-deskundige bij adviesgroep EY zegt in het artikel dat dat er zo’n 52.000 laadpalen moeten zijn in 2026. En dus zal deze markt nu wat investeringen kosten, maar uiteindelijk booming zijn. Enkele quotes uit het artikel:

Lees het hele artikel hier (let op, de Standaard hanteert een betaalmuur, krijg een artikel gratis na aanmelding )

Toch leeft de verwachting dat die inkomsten er op lange termijn wel zullen komen. Dat bewijst het Nederlandse Fastned. Dat bouwt geen ‘trage’ laadpalen, maar snelladers, vooral naast autosnel­wegen. Nog nooit winst gemaakt, maar op de beurs bijna 1 miljard euro waard. Beleggers anticiperen dus op toekomstige winsten. ‘Neen, winst maakt ons bedrijf vandaag nog niet’, zegt Kyra Hartlief van Fastned. ‘Maar operationeel zijn onze laadstations wél winstgevend. Dat bewijst dat hier wel degelijk een zakenmodel inzit.’ Fastned heeft intussen twee Belgische stations, in Oostende en Roeselare. Het wil er in ons land liefst honderd bouwen. Het heeft alvast een vergunning voor dertien snellaadstations naast Vlaamse snelwegen.

 
Guillaume Roudil van consultancybureau Capgemini stelt in het artikel dat de markt nog ‘gigantisch zal groeien, en een markt van vele miljarden worden’. De marktleider in (semi-)publieke laadpalen in ons land stelt hierop dat dit dus niet een markt zal zijn voor alleen de grote bedrijven, maar dat dit juist lucratief is voor kleine innovatieve spelers ook, mits er bereidheid bestaat en een lange adem.

‘Sommige delen van ons netwerk renderen al, in Vlaanderen blijft het nog wat achter. Maar het belangrijkste is dat we ons zakenmodel sluitend krijgen. We verwachten dat dat in tien tot vijftien jaar kan. Bij investeringen in infrastructuur moet je altijd naar de lange termijn kijken.’ Bij Allego geloven ze niet, in tegenstelling tot andere waarnemers, dat de Belgische laadpalenmarkt al verdeeld is. ‘De taart is groot genoeg’, zegt Richters. ‘Er zullen nog veel spelers bijkomen. Deze sector staat immers nog maar aan zijn beginpunt.’