Over DeeldeZon

De wereld is in transitie naar een duurzaam energienetwerk. En dat netwerk gaat verder dan een overstap op duurzame energiebronnen. Veel verder. De transitie vraagt ons om een totaalbenadering, ons niet alleen na te denken waar de energie vandaan komt, maar ook hoe we deze verspreiden. 

Het antwoord van DeeldeZon

Wij, zeven innovatieve partners in duurzaamheid, geven met ons project ‘DeeldeZon’ een belangrijk antwoord op verschillende uitdagingen in de groene transitie. Wij plaatsen een grote capaciteit zonnepanelen op een gebouw in de wijk, zoals een gemeentegebouw, supermarkt of school, die communiceren met een bidirectionele laadpaal (V2G). Deze laadpaal zorgt ervoor dat onze elektrische deelauto’s worden opgeladen wanneer veel zonne-energie voorhanden is (smart charging). Op een later moment, wanneer de zon niet schijnt, kan de laadpaal de auto gedeelte ontladen en terugleveren aan het gekoppelde pand of het wijknetwerk.

En zo fungeert de accu van de deelauto als een rijdende batterij voor zonne-energie. De keuze voor deelauto’s is niet toevallig. Deelauto’s leveren de meest energiezuinige manier van autogebruik. V2G zorgt er daarbij voor dat de case voor elektrische deelwagens sluitend wordt, nu de accu van de auto ook kan worden ingezet als batterij voor de wijk.

Onze stip aan de horizon

DeeldeZon streeft ernaar om in de grensregio (Zuid-Nederland en Vlaanderen) 80 zonnedaken, 63 bi‐directionele laadpalen, 20 slimme laadpalen en 150 elektrische deelauto’s in op elkaar aangesloten systemen te realiseren. In totaal zullen zo’n 24.000 panelen worden aangesloten. DeeldeZon is tot stand gekomen met dank aan subsidie van Interreg Vlaanderen-Nederland.