Over DeeldeZon

De wereld is in transitie naar een duurzaam energienetwerk. En dat netwerk gaat verder dan een overstap op duurzame energiebronnen. Veel verder. De transitie vraagt ons om een totaalbenadering, ons niet alleen na te denken waar de energie vandaan komt, maar ook hoe we deze verspreiden. 

Wij, zeven innovatieve partners in duurzaamheid, geven met ons project ‘DeeldeZon’ een belangrijk antwoord op verschillende uitdagingen in de groene transitie. Ons Interregproject DeeldeZon pioniert samen met gemeenten, VVE’s en private partijen in de opzet van deelauto-projecten. Elektrische deelauto’s worden op een slim moment geladen met zonne-energie (smart-charging) en kunnen op een later moment de energie uit de accu terugleveren aan het energienet (Vehicle to Grid, kort: V2G). Hiermee vinden we een oplossing voor het vraagstuk van de opslag van duurzame energie, maken we ook in de toekomst het energienetwerk weerbaar tegen stroomuitval en kunnen we de fossiele flexibele reserve (gascentrales) vervangen voor een duurzame batterij-opslag.

Onze stip aan de horizon

DeeldeZon streeft ernaar om in de grensregio (Zuid-Nederland en Vlaanderen) 80 zonnedaken, 63 bi‐directionele laadpalen, 20 slimme laadpalen en 150 elektrische deelauto’s in op elkaar aangesloten systemen te realiseren. In totaal zullen zo’n 24.000 panelen worden aangesloten. DeeldeZon is tot stand gekomen met dank aan subsidie van Interreg Vlaanderen-Nederland.