Groene Deelauto’s in Mortsel

Mortsel TV (tekst: Nele De Naegel):

Vanaf nu zijn de eerste twee auto’s van het deelplatform Partago beschikbaar in Mortsel. Woensdagavond werd de lancering gevierd in de Eggestraat. Het project is een samenwerking tussen het coöperatieve deelplatform Partago en de energiecoöperatie ZuidrAnt.

Partago is een organisatie waarvan de coöperanten via de app een elektrische auto kunnen reserveren. Op dit moment moeten de wagens nog opgeladen worden aan de gewone laadpalen, maar dat verandert binnenkort, dankzij ZuidrAnt. Begin 2019 zullen er op het dak van de Academie voor Muziek, Woord en Dans (AMWD) in de Eggestraat zonnepanelen gelegd worden, net als op het Meerminnehof. Daar komen dan slimme laadpalen, die kunnen bepalen wanneer er energie nodig is binnen het gebouw, en aan de autolaadpaal.

Busje voor 7 personen

Om coöperant te worden van Partago, betaal je 500 euro. Daarna betaal je prepaid of kies je een abonnement. In Mortsel geldt er tot 31 december 2018 een lanceringsaanbod: bij een eerste prepaid aankoop, krijg je 75 euro extra rijkrediet gratis. In de loop van december komt er in Mortsel ook nog een derde voertuig van Partago. Aan het Deurneleitje komt er dan een busje voor zeven personen, waarvan de banken platgelegd kunnen worden.

Testrit maken

Op de lancering van het project woensdagavond waren er verschillende geïnteresseerde Mortselaars aanwezig. Die konden al hun vragen stellen of al eens een testritje maken. Daarbij moesten de bestuurders wel opletten dat ze niet in de file op de Antwerpsestraat terechtkwamen, maar ze waren wel enthousiast.

Het project werd officieel gelanceerd door schepen Steve D’Hulster, die het lintje doorknipte. Volgens hem zijn er twee grote voordelen aan deze manier van autogebruik: “Meerdere gezinnen gebruiken dezelfde wagen, waardoor er minder auto’s rondrijden. En ten tweede is er geen uitstoot tijdens het rijden.” Deze week zijn in ieder geval al drie Mortselaars overtuigd van de voordelen en coöperant geworden.