Caroline Van der Heyden: “Lokale besturen staan het dichtst bij de inwoners”

Leave no one behind: het credo van Caroline Van der Heyden, Schepen van de Antwerpse DeeldeZon-gemeente Lint. Ze stapt met liefde zelf de deelwagen in om de inwoners van Lint te laten zien wat de voordelen zijn van gezamenlijk autobezit. Caroline over de kracht van lokale besturen, wel of niet meedoen met het burgemeestersconvenant en hoe DeeldeZon van toegevoegde waarde is voor dit Vlaamse Gallië op het gebied van duurzaamheid.

Caroline, waar komt jouw drive voor duurzaamheid vandaan?
“Dat zie ik als een algemene bewustwording, het is overduidelijk dat er iets moet gebeuren. Ik geloof persoonlijk dat daarvoor lokale besturen het meest aangewezen zijn voor de transitie. Wij staan het dichtste bij de inwoners, wij kunnen mensen meenemen. Mijn credo is hierin ‘Leave no one behind.’ Iedereen wordt getroffen door de klimaatverandering, overal zijn mensen die mee willen doen. In alle klassen, rijk tot arm, jong en oud. Daarom vind ik het ook waardevol dat ik niet alleen Schepen ben van Milieu, maar ook van Sociale Zaken.”

Iedereen wordt getroffen door de klimaatverandering, overal zijn mensen die mee willen doen. In alle klassen, rijk tot arm, jong en oud.

Lint is de kleinste gemeente in de provincie Antwerpen. Het beslaat vijf vierkante kilometer en telt rond de 9.000 inwoners. De vorige legislatuur besloot Lint niet het burgemeestersconvenant 2020 – waarin gemeenten zich conformeren  tot een significante CO2-reductie – te tekenen. Niet omdat ze zich daar niet druk om maken, maar omdat ze liever doen dan praten. Als een waar Gallië van Vlaanderen kwam het dorpje uiteindelijk uit op een indrukwekkende 19 procent reductie sinds 2011, het beste resultaat van alle gemeenten in Antwerpen. Voor het volgende convenant heeft Lint wél besloten zich in te schrijven voor het burgemeestersconvenant 2030 om tegen 2030 40% CO2-emissie te reduceren. Caroline: “Dit keer krijgen we daar ondersteuning van bovenaf bij. Want nog steeds willen we ons budget inzetten op projecten die verschil gaan maken, daar blijven we erg scherp op.”

Welke speerpunten heeft Lint op het vlak van duurzaamheid? 
“We willen vooral telkens nieuwe projecten oppakken. Ik kan er niet tegen als ik het budget zie opgaan aan rapportage en overleg, zelfs bij een klein deel heb ik er al moeite mee. De projecten die we nu uitvoeren? We kiezen ervoor om het wagenpark van het gemeente zelf elektrisch te maken en ook het personeel maakt gebruik van de elektrisch deelwagen van Partago, ons gemeentehuis te verplaatsen naar een energiezuiniger patrimonium en willen we tegen 2030 alle straatverlichting voorzien van LED-lampen. Verder gaan we inzetten op klimaatadaptie, door het aanleggen van groene daken en meer bomen te planten. En daarbij zullen we natuurlijk in samenwerking met Partago (partner van Deeldezon, -red) deelmobiliteit stimuleren bij de inwoners en de burgers, die wordt opgeladen met een zonnedak in de wijk.”

Wat betekent (elektrische) deelmobiliteit voor de inwoners en u als gemeente in de toekomst?
“Elektrische auto’s zijn de toekomst. Maar daar stopt het niet, het delen van een wagen wordt een belangrijk onderdeel van het reduceren van de emissies. We moeten ook minder kilometers rijden. Natuurlijk, als je elke dag veel op de weg bent voor je werk bijvoorbeeld, dan is de deelwagen geen oplossing. Maar er is een grote groep die dat niet doet. Toch is er een grote angst om over te stappen naar een deelauto. Daarom proberen we ook veel te sensibiliseren zodat mensen hun tweede auto opgeven, dat kan al veel schelen. Ik heb zelf ook een abonnement genomen. Niet alleen om dat ik erin geloof, maar ook om te ontdekken waar de drempelvrees aan ligt en hoe we deze als gemeente weg kunnen nemen.”

DeeldeZon bundelt kennis van zeven innovatieve partijen om als één van de eerste ter wereld zonne-energie op te slaan in elektrische deelauto’s, de ‘vehicle-to-grid-methode’. De energie wordt later weer gebruikt op piekmomenten. De techniek is de belofte voor de toekomst op het gebied van duurzame energie. Daarvoor worden in verschillende gemeenten projecten opgezet tot slim laden (smart charging) en bidirectioneel laden.

Gemeente Lint heeft in het DeeldeZonproject 36 MwH aan zonnepanelen op het dak van de WZC De Zonnestraal. Aan deze installatie is een smart-charging laadpaal gekoppeld met een Nissan Leaf. Dat betekent dat de laadpaal communiceert met de panelen op het dak van de Zonnestraal en de auto waar mogelijk, oplaadt op het moment dat de zon schijnt. Zo wordt het energienet significant ontlast.

Waarom is het project DeeldeZon van toegevoegde waarde voor uw gemeente?
Ik heb gemerkt dat we nog in het stadium zijn van sensibiliseren. We moeten aandacht vragen voor dit onderwerp, dat er mogelijkheden zijn tot deelwagens en slim laden van deze wagens. DeeldeZon laat zien dat het kan en dat een deelwagen in veel gevallen goedkoper is.”

DeeldeZon laat zien dat het kan en dat een deelwagen in veel gevallen goedkoper is.

Welke duurzaamheidsuitdagingen heeft uw gemeente op het snijvlak mobiliteit en energie?
“De eerste stap is het lastigste. Mensen zien de auto als een bezit, niet als een kostenpost. Dat maakt dat ze zich vaak rijker rekenen dan dat ze zijn. De onzichtbare kosten van de auto zijn vaak torenhoog, zoals onderhoud, afschrijvingen, keuringen. Toch berekenen mensen de kosten alleen maar aan de hoogte van de rit en zeggen dan dat een deelwagen duurder is dan met een eigen wagen. Een deelauto is tot 15.000 kilometer bijna altijd goedkoper dan een benzineauto in eigen bezit. Maar het blijft lastig om die omschakeling te maken in het denken. Daarom zijn we van plan ons te blijven inzetten voor meer sensibilisatie binnen Lint. Iedereen moet meegaan in de transitie.”