VRT Dossier Zonnepanelen: Is het al mogelijk om de batterijen van mijn elektrische auto te gebruiken als thuisbatterij?

Nu bij eigenaars van zonnepanelen de elektriciteitsmeter binnenkort niet meer zal terugdraaien, wordt naar andere manieren gezocht om de stroom die door zonnepanelen geproduceerd wordt, op te slaan. Eén mogelijkheid is de thuisbatterij. Een andere manier is de batterij van de elektrische auto of de plug-inhybride.”

Lees hier het hele artikel en bekijk de heldere video van VRT (scroll halverwege).


“Het principe is dat de auto overdag stroom, bijvoorbeeld afkomstig van zonnepanelen, kan opslaan. En dat je die ’s avonds opnieuw kan gebruiken, wanneer de zon niet meer schijnt. De autobatterij heeft als voordeel dat die een veel grotere capaciteit heeft dan een thuisbatterij. Een thuisbatterij heeft een capaciteit van zo’n 5 tot 15 kWh. Die van een volledig elektrische auto 40 tot 90 kWh. Met andere woorden: de kans is groot dat je na een autorit nog voldoende stroom overhoudt om ’s avonds te koken en tv te kijken. Een gemiddeld gezin verbruikt minder dan 10 kWh per dag.

Het idee achter dit systeem, dat “vehicle to grid” wordt genoemd, komt uit Japan. Het land is kwetsbaar voor aardbevingen en na de tsunami en de kernramp van Fukushima in 2011 zijn autoconstructeurs daar systemen gaan ontwikkelen om huizen – in geval van nood – van stroom te voorzien via de autobatterij.

Op dit moment zijn er maar enkele – Japanse – automerken die het systeem ondersteunen. Het gaat om de Nissan Leaf, de Nissan E-NV200 en de plug-in hybride Mitsubishi Outlander. Maar onder meer Hyundai en Renault brengen binnenkort geschikte modellen op de markt. Stroom opslaan in autobatterijen is niet alleen interessant voor de consument. Ook voor het elektriciteitsnetwerk kan het helpen om de grote vraag naar stroom op de piekmomenten wat af te vlakken.

De autobatterij heeft als voordeel dat die een veel grotere capaciteit heeft dan een thuisbatterij.
VRT – Luc Pauwels

 

Om het thuis te kunnen gebruiken, heb je een laadpaal nodig die in de twee richtingen werkt – dus ook om stroom uit de auto te halen – en een omvormer die in de auto of de laadpaal is ingebouwd. Die specifieke laadpalen bestaan al. Alleen zijn ze nog niet te koop voor consumenten. Maar experts gaan ervan uit dat die binnenkort op de markt zullen komen. De kostprijs wordt geschat op enkele duizenden euro’s.”

Lees het hele dossier op VRT.be