Elektriciteitsnet in Amsterdam vol

Vandaag kwam in het nieuws dat het elektriciteitsnetwerk in Amsterdam vol zit. Netbeheerder Liander waarschuwt voor stroomuitval en kan nieuwe bedrijven niet toewijzen. In Trouw verscheen een beschouwing van journalist Frank Straver:

“Voor het behalen van de klimaatdoelen zijn zonnepanelen cruciaal. Eigenaren van zonnepanelen zijn echter niet verzekerd van een vrij plekje op de kabels om de stroom die ze over hebben terug te leveren.

Het elektriciteitsnet piept en kraakt. In Amsterdam blijken de kabels soms te dun om nieuwe stroomklanten aan te sluiten. In grote delen van het land bieden ze geen ruimte voor wind- en zonnestroom. Het is een ‘historische opgave’ om de kabels te moderniseren.

Wie een elektrische warmtepomp of inductiekookplaat wil kopen om aardgasvrij te gaan wonen, kan straks weleens bedrogen uitkomen. Een bewoner kan er zelf wel klaar voor zijn, met voldoende spaargeld en muurisolatie, maar dat wil niet zeggen dat het ondergrondse stroomnet in de wijk en de regio er ook aan toe is. Lokale elektriciteitsnetten bereiken kritieke grenzen. Hun capaciteit raakt vol. Of simpeler: de kabels zijn steeds vaker te dun om meer stroom van A naar B te loodsen dan ze al doen.”

Dezelfde conclusie werd door DeeldeZon getrokken, naar aanleiding van studies met het ZenMo-model. ZenMo, het aan de  TU Eindhoven verbonden onderzoeksinstituut, heeft in opdracht van DeeldeZon een interactief simulatiemodel ontwikkeld. Uit dit model blijkt dat wanneer in onze pilotbuurt 40 elektrische auto’s tegelijk laden, het net overbelast raakt. In combinatie met de extra belasting door de warmtepomp (waardoor fossiel gas wordt vervangen voor elektriciteit en het verbruik van een huishouden jaarlijks wordt verdubbeld), is de kans op congestie vrijwel zeker. Uit dit model blijkt dat bij een juiste mix van slimme laadpalen én  vehicle-to-grid (V2G) laadpalen in de wijk, het lokale net niet wordt overbelast.

In 2030 is de verwachting dat het energienet in Nederland een vermogen moet dragen van bijna 50 GW en dat er 2 miljoen elektrische auto’s rondrijden. Stel dat 1/8 van de auto’s in Nederland bidirectioneel kan laden en ontladen via een V2G-laadpaal. Dan is er in Nederland 250.000 * 10kW oftewel 2,5 GW aan direct vermogen beschikbaar voor energielevering. Dit is heel veel als we het afzetten tegen de 100 MW aan primaire reservevermogen dat in Nederland nodig is voor de stabilisering van het elektriciteitsnet. Als alle elektrische auto’s V2G auto’s zouden zijn, dan kunnen de elektrische auto’s zelfs 40 procent van het vermogen dragen.

Dat houdt dus een gigantische opslag- én leveringscapaciteit in. Een capaciteit die door de aanschaf en het gebruik van elektrische auto’s door particulieren en bedrijven welhaast gratis beschikbaar komt voor netbalancering.