Interview Zonnova: “Het zou dan toch doodzonde zijn om het enorme potentieel van elektrische auto’s niet te benutten?”

Daan van Baar van Interreg Vlaanderen-Nederland, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en subisidieverstrekker van DeeldeZon, interviewde Marc Okhuijsen en Johan Janse van Zonnova BV.  

Lees hier het hele interview. 

In het interview doet Zonnova nog een keer uit de doeken waarom zij kiezen voor DC-laadpalen en waarom de huidige AC-V2G-palen nu nog niet werkelijk kunnen meedraaien in het energienet.

Maar een V2G-paal is toch niet zo uniek? Heel veel nieuwe laadpalen zijn tegenwoordig V2G-ready.

Dat klopt, maar V2G-ready is in onze ogen nu (nog) een wassen neus. Het net werkt op wisselstroom (AC), maar bijna alle elektrische apparaten werken op gelijkstroom (DC). Die stroom moet worden omgezet. Daarom krijg je bijvoorbeeld ook altijd een snoer met adapter bij een nieuwe laptop. Zo is het bij elektrische auto’s ook; deze werken op gelijkstroom. Voordat zo’n auto stroom kan terug leveren aan het net, zal deze stroom eerst weer moeten worden omgezet in wisselstroom. Dit vraagt om extra hardware en software die nu niet in die palen zitten. Een V2G-ready paal kan dus wel stroom van een auto ontvangen, maar de benodigde technologie voor deze omzetting ontbreekt. Dat betekent dat als die technologie ook niet in de auto zit, je dus niks opschiet met een V2G-ready paal. Vergelijk het met de HD-ready televisies van 15 jaar geleden; die konden wel HD-signaal ontvangen, maar waren zelf niet in staat het beeld in HD-kwaliteit weergeven. In DeeldeZon plaatsen wij ‘Full V2G’ palen, waarbij de paal het essentiële stukje technologie biedt.