Ufuk Kâhya: “Plotseling slaat alles om naar een nieuw model”

Ufuk Kâhya  is sinds juni 2018 wethouder in’s-Hertogenbosch. Hij heeft Duurzame mobiliteit, Talentontwikkeling en Welzijn in portefeuille, en is vastberaden deze drie elementen aan elkaar te koppelen. Daarom start DeeldeZon in Den Bosch op verschillende Brede Bossche scholen, in wijken waar je misschien niet meteen een innoverend project op duurzame mobiliteit zou verwachten. “Juist daar,” zegt de wethouder. 

Een interview met Kâhya over zijn eigen ervaringen met vervoersarmoede, inclusiviteit in de groene transitie en dat hij zich niet meer voor kan stellen dat hij zomaar naar Den Haag zou afreizen voor een korte meeting.

Ufuk Kâhya, waar komt uw persoonlijke drive voor duurzame mobiliteit vandaan?
Vervoer moet innovatief worden opgelost, maar daarbij moet niemand achterblijven. In mijn portefeuille zit zowel duurzame mobiliteit als welzijn en dat is niet toevallig. De duurzame component van vervoer bevat in mijn optiek ook een belangrijk sociaal element. Want wanneer vervoer niet inclusief is, ontstaat vervoersarmoede. Ik heb dat zelf meegemaakt, toen ik tien jaar terug in de VS woonde. Ik werkte in Atlanta en had geen auto. En het openbaar vervoer was slecht

Ook hier bestaat het en als we niets doen, zal de kloof steeds groter worden

 

Wat voor gevolgen heeft vervoersarmoede?
Dat ik maar liefst drie kwartier moest lopen om bij een supermarkt te komen. Dat ik een taxi moest nemen om uit te gaan, want het OV ging niet naar de uitgaansgelegenheden. Ze wilden namelijk niet dat ‘arme mensen’ daar kwamen. Ik kon soms niet afspreken met mensen, omdat ik er simpelweg niet kón komen. Gelukkig is dit probleem in Nederland van een andere orde van grootte, maar ook hier bestaat het en als we niets doen, zal de kloof steeds groter worden. Door die ervaring ben ik ervan doordrongen dat een gezonde toekomst ook een inclusieve toekomst is.

DeeldeZon en Den Bosch zijn voornemens verschillende DeeldeZonlocaties te starten op Brede Bossche Scholen, waar zonne-energie wordt opgewekt. Deze energie wordt gekoppeld aan een V2G-laadpaal, waaraan een deelauto gekoppeld is. Door het plaatsen van een V2G laadpaal worden de elektrische deelauto’s opgeladen wanneer veel zonne-energie voorhanden is (smart charging). Op een later moment, wanneer de zon niet schijnt, kan de laadpaal de auto gedeeltelijk ontladen en terugleveren aan het gekoppelde pand of het wijknetwerk (V2G)

Waarom is dit DeeldeZonproject van toegevoegde waarde voor Den Bosch?
Ik ben erg enthousiast over dit project, omdat hierin verschillende ambities van onze gemeente samenkomen. Duurzame mobiliteit, inclusiviteit en een gezond leefklimaat. De DeeldeZonprojecten worden namelijk binnen de Brede Bossche Scholen opgezet. Daar wordt de deelauto prominent geplaatst, zodat gezinnen kennismaken met deelmobiliteit, zonne-energie en natuurlijk het terugleveren van de energie, V2G.

Waarom start ’s-Hertogenbosch op de Brede Bossche Scholen?
De Brede Bossche Scholen (BBS) zijn ván en vóór de wijk. Een BBS is veel meer dan een school. Gastvrij ontmoeten en ontwikkelen staan centraal en het zijn belangrijke, laagdrempelige en veilige ontmoetingsplekken voor bewoners en organisaties. Ze staan in wijken met bewoners die onze speciale aandacht verdienen. Deze groep wordt vaak vergeten in de transitie, terwijl je deze mensen juist ook de kans moet bieden en moet meetrekken. Dat we juist hier gaan beginnen met de uitrol, laat zien dat we ook in pionierende groene projecten sociaal inclusief kunnen zijn.

Dat we juist hier gaan beginnen met de uitrol, laat zien dat we ook in pionierende groene projecten sociaal inclusief kunnen zijn.

 

Welke bewegingen voorziet u op het gebied van duurzaamheid?
Vroeger was alles fysiek. Ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik voor een half uurtje overleg met een ministerie naar Den Haag afreisde. Voor de pandemie kon ik mij juist niet voorstellen om voor te leggen de meeting via videobellen te laten verlopen. Ik denk dat hierin veel blijvend is veranderd. Mensen gaan anders naar mobiliteit kijken en daar spelen wij als gemeente op in. Steeds meer mensen pakken de (elektrische) fiets voor bijvoorbeeld het woon- en werkverkeer. Daarom hebben we we een snelfietspad aangelegd naar Oss, dat veel wordt gebruikt. En er volgen er nog meer, bijvoorbeeld naar Zaltbommel en Eindhoven.

Wat maakt dat voor een verschil in deelmobiliteit?
Als je e-bike of Speed Pedelex je standaard-vervoer wordt, dan wordt een eigen auto wel erg duur. Deelmobliteit is dan opeens heel logisch. De realisatie daarvan kost nog wat tijd, maar ik denk dat dat zal gaan zoals de overgang van de Nokia 3310 naar de iPhone: plotseling slaat alles om naar een nieuw model.