Video: Cedan van start!

Burgercooperaties werken samen. Daarom is CEDAN opgezet: een nieuw netwerk waarin negen burgercoöperaties met elkaar samenwerken. CEDAN staat voor Coöperatief Elektrisch DeelAuto Netwerk. Het netwerk is mede actief in Bonheiden, waar de auto wordt gekoppeld aan de V2G laadpaal op de DeeldeZonlocatie. 

Veel bewoners in Bonheiden zin enthousiast over dit plan, niet alleen omdat het kosten uitspaart, maar ook omdat het het straatbeeld verbeterd en de CO2-voetafdruk significant verkleint. Alle deelauto’s in CEDAN zijn namelijk 100 procent elektrisch. De auto’s zijn ingebracht door de burgercoöperaties Partago en CoopStroom. DeeldeZonpartner ZuidtrAnt werkt in Bonheiden mee aan de koppeling van de auto aan de bidirectionele laadpaal in Bonheiden.

 

De gekozen strategie van het netwerk is burgers te verleiden geen tweede auto te nemen, maar een deelauto, of zelfs alleen een deelauto wanneer je de auto niet veel gebruikt. Zo leer je het deelautosysteem op een laagdrempelige manier kennen en kun je steeds vaker gebruik maken van de voordelen.

Over het nieuwe CEDAN-netwerk:

  • Dankzij een roaming-overeenkomst tussen CoopStroom en Partago krijgen hun gebruikers toegang tot de deelauto’s van beide partijen, wat garant staat voor een spreiding over heel Vlaanderen;
  • Coöperanten van alle burgercoöperaties voor energie die aangesloten zijn bij REScoop Vlaanderen kunnen via hun lidmaatschap bij hun coöperatie alle CEDAN-deelauto’s gebruiken;
  • Naar de toekomst toe werken de burgercoöperaties mee aan optimale mogelijkheden om de elektrische deelwagens zo veel mogelijk op te laden met hernieuwbare energie van eigen PV-installaties;
  • De coöperaties hebben de ambitie om via duurzame, schaalbare en modulaire laadplein-concepten voor de nodige netwerkflexibiliteit te zorgen. Zo worden lokale of bovenlokale elektriciteitstekorten vermeden. Die netwerkflexibiliteit ontstaat enerzijds door hernieuwbare energieproductie met energieopslag via stationaire batterijen en anderzijds door de batterijen van elektrische wagens te combineren met slimme laadpalen (Smart en/of V2G).

Partago is actief in 10-tal gemeenten waaronder Gent, Leuven, Bonheiden, Brasschaat en Mortsel. CoopStroom is onder andere actief in Brugge, Harelbeke, Torhout en Heist. Het nieuwe deelwagennetwerk dat deze coöperaties samen aanbieden telt momenteel 101 elektrische auto’s, en dat aantal groeit steeds. Het aanbod gaat van gezinswagens, zoals de Renault Zoé en Nissan Leaf, tot personenbusjes en zelfs bestelwagens. Het volledige netwerk kan je raadplegen op de website van Partago.

 

 

Bekijk de website.