College van B&W geeft goedkeuring Beersel

Het College van Burgemeesters van Beersel heeft na de gemeenteraad op [DATUM] haar goedkeuring gegeven voor de plaatsing van twee deelauto’s en een smart charging laadpaal. Dat betekent dat we officieel in de startblokken staan voor een nieuw DeeldeZonproject in Beersel. Deze worden gekoppeld aan de 38 KwH zonnepanelen op het dak van de school Sint-Victor Alsemberg.

Momenteel worden de offertes aangevraagd voor de twee deelauto’s en de laadpaal. Vanuit onze partner Interreg zijn we verplicht om langs verschillende aanbieders te gaan, zodat we zeker weten dat de prijs marktconform is.

De zonnepanelen op de school wekken genoeg energie op voor zo’n 12 tot 16 huishoudens. Deze energie hebben de huishoudens alleen niet altijd nodig wanneer de energie wordt opgewekt. Daarom worden de elektrische auto’s in dit project aangesloten op een smart charging laadpaal, die laadt de auto’s op wanneer de zonne-energie ‘over’ is, of wanneer het rustig is op het net. Zo wordt er minder grijze energie opgevraagd en is er daarnaast veel minder ‘curtailment’.

Over curtailment

De netbeheerder doet aan de hand van algoritmen een zorgvuldige voorspelling hoeveel energie nodig is op het net. Toch kan de netbeheerder onmogelijk precies uitrekenen hoeveel elektriciteit er precies wordt opgewekt door duurzame bronnen en hoeveel energie er uiteindelijk nodig is. Als je een overschot aan duurzame energie hebt, dan wordt deze energie niet gebruikt (weggegooid). We noemen dat ‘curtailment’. Smart-charging zorgt ervoor dat curtailment veel minder zal voorkomen, doordat het de overvloedige energie kan opvangen.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van onze partner Interreg.